Books

Zeik niet zo | Anouk Kemper, Suzette Hermsen & Lianne Marije Sanders

‘Zeik niet zo’, alleen bij de titel word je al benieuwd, toch? Ik in ieder geval wel. En toen collega Nanouk en bff Lisa ook enthousiast waren, kon ik hem niet laten liggen bij mijn eerstvolgende bezoek aan de AKO. Meteen lezen ook.

Een boek over millenials waarin iedereen die geboren is tussen 1982 en 2000 zich zou moeten kunnen herkennen. Dat is wat er in het boek staat. Want millenials, die zeiken. Ik kon me daar meteen al goed in vinden en ik voel me dan ook een echte millenial. In ‘mijn’ generatie is zeiken nogal een groot levensonderdeel en ik doe het ook maar al te graag. Ik ga namelijk best negatief door het leven, irriteer me snel en ik ben ongeduldig. De perfecte ingrediënten voor een millenial.

Anouk, Suzette en Lianne zijn ook erg goed in zeiken zo heb ik gemerkt. Want als je altijd je ouders als voorbeeld hebt genomen, en zij begin 20 al hun eerste kind op de wereld hebben gezet, denk je op jonge leeftijd dat jij dat voorbeeld gaat volgen. Maar ik onze generatie loopt dat allemaal anders. Carrière staat voorop. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden voor allerlei verschillende studies en dan is er nog even geen tijd voor een kind. Dan zou je misschien kunnen denken ”ik ga single, alleen en kinderloos sterven, mijn ouders hadden nu al een serieus leven met een vaste baan en twee kinderen”. Maar die generatie is met geen mogelijkheid te vergelijken met die van ons. Studies lagen toen echt niet voor het grijpen en je kreeg VEEL sneller een vast contract. In tegenstelling tot nu. Er is zo veel mogelijk dat je soms door de studies de hogeschool niet meer ziet en je swapt zo vaak van studie dat een toekomst met een vaste baan, een huisje, een boompje en een beestje nog heel ver te zoeken zijn.

Dit gevoel leggen Anouk, Suzette en Lianne maar al te goed vast. Er zit zo ontzettend veel herkenbaarheid in het boek en als je het uit hebt kan je alleen maar denken: yes, ik ben niet de enige. Ze praten overal over; school, anticonceptie, seks, daten, liefde, op jezelf wonen, familie, samenwonen en over een baan. Want mocht je vroeger denken dat als je volwassen bent alles vanzelf wel op zijn plek valt, think again.

Even in de knoop met jezelf, je studie of gewoon je hele leven? GAAT DIT LEZEN! De herkenbaarheid van dit boek doet je echt goed. Bijna al mijn ‘millenial collega’s’ hebben dit boek gelezen en zodra we hem allemaal uit hebben moeten we maar eens goed rond de tafel om elkaar moed in te spreken en dan zullen we weer merken dat we echt niet de enigen zijn.

Auters: Anouk Kemper, Suzette Hermsen & Lianne Marije Sanders

Prijs: €17,50 | Uitgeverij: Uitgeverij Brandt | ISBN: 9789492037640 | Aantal blz. 272

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *