Books Review

Het ongeluksproject | Julie Buxbaum

Vorige maand kreeg ik een persbericht van uitgeverij de Fontein over Het ongeluksproject. Daar stond bij dat het Het Rosie project voor jongeren was. Ik vond Het Rosie project echt een heel erg leuk boek dus dat kon alleen maar heel veel goeds beloven voor Het ongeluksproject!

In Het ongeluksproject lezen we over David, die zijn eigen naam helemaal niet bij hem vindt passen. Little D, zoals zijn zus Lauren (die hij zelf Miney noemt, omdat hij dat beter bij haar vindt passen) hem noemt, vindt hij beter bij zichzelf passen. David zit altijd al alleen in de pauze, todat Kit bij hem komt zitten. De vader van Kit is overleden en ze weet niet meer hoe ze over ”niets” kan praten met haar vriendinnen. Ze gaat bij David zitten omdat ze daar tenminste niet hoeft te praten. Wanneer David toch tegen haar begint te praten, waardeert ze zijn eerlijkheid. David heeft asperger en draait niet om de zaken heen. David en Kit worden vrienden en gaan samen op zoek naar de oorzaak van het auto ongeluk waarin Kits vader is overleden. Maar of dit nou wel zo goed is voor hun vriendschap?

De cover van dit boek spreekt me heel erg aan, dat roze met lichtblauw en wit, zulke boeken pak ik het snelst op in een boekhandel. Het kiezen voor de afbeelding van een omgevallen milkshake wordt op het einde heel erg duidelijk!

Ik snap na het lezen van dit boek zeker de referentie naar Het Rosie project. David is autistisch, net als Don, en Kit is dat niet, net als Rosie. Ik vind het zelf altijd heel leuk en interessant als er iemand met een vorm van autisme de hoofdrol heeft in een boek. Dit staat vaak garant voor grappige dialogen en acties. Daarnaast wordt de wereld van iemand met autisme opeens een stuk duidelijker.

In Het ongeluksproject lees je vanuit twee perspectieven. Die van David en die van Kit. Ik vind dat altijd heel erg leuk, zo leef je met beide hoofdpersonen mee. Je kijkt mee in het hoofd van David en ziet daar een actie uit zijn perspectief en vervolgens lees je over die actie vanuit het perspectief van Kit, die er meestal heel anders tegenaan kijkt.

Dit is echt het soort boek dat ik het liefste lees. Een echte YA, drama vanuit een luchtig perspectief, high school en hoofdpersonen die echt iets hebben meegemaakt. Houd jij hier ook van? Dan moet je dit boek zeker lezen!

Uitgeverij de Fontein, heel erg bedankt voor het recensie-exemplaar!

Titel: Het ongeluksproject | Auteur: Julie Buxbaum | Uitgeverij: de Fontein | ISBN: 9789026144561 | Aantal pagina’s: 336

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *